Blog na téma Čína, nejlidnatější země světa s kulturou starou čtyři tisíce let.

Rýže

28. ledna 2010 v 16:53 |  Čínské recepty
Rýže je v jižní Číně již odedávna nejdůležitější složkou jídelníčku a také významnou tržní plodinou.

Na severu tuto roli původně hrálo proso. Počátky pěstování rýže v jižní Číně údajně sahají do doby kolem roku 10 000 př. n. l., i když metoda zaplavování polí, jež přinesla vyšší sklizeň a na druhou stranu vyžadovala výstavbu složitých zavlažovacích zařízení, byla zdokonalena až o několik tisíc let později. Dnes se rýže pěstuje téměř po celém území Číny, která se na světové produkci podílí 35 procenty.
Rýže, stejně jako většina ostatních obilnin, má husté klásky s obilkami (zrnky) v ochranných plevách.

Rýže japonica

Rýže japonica, poddruh rýže seté, je v Číně nejrozšířenější. Jedná se o krátkozrnnou a trochu lepivou rýži. Ze zvláštní lepivé rýže, která se pěstuje na jihovýchodě Číny, se po uvaření stane lepivá hmota. Často se podává zabalená do bambusových listů.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eduard Nud Eduard Nud | 11. července 2011 v 12:12 | Reagovat

Rýže se pěstuje téměř po celém území Číny. A vidíte. Já si doteďka myslel, že ji pěstují převážně ve Vietnamu, když tam mají samé močály, ale do Číny ji spíše dovážejí, když tam mají samé hory. Nebo spíš na východním pobřeží, tam je taky nížina. A oni to zavlažují uměle. Je dobře, že existuje internet. Dál už nic, jsem plný rýže a jdu to strávit, aby mi slehlo.

2 guga guga | 17. prosince 2011 v 17:55 | Reagovat

děkuji vám moc za tento referát :))))který se ve škole moc líbil a mam 1 díky moc díky :)))) :****

3 krocan krocan | 26. prosince 2011 v 9:28 | Reagovat

[1]: trapny

4 Nikola Nikola | 8. března 2012 v 15:00 | Reagovat

Chtěla bych se zeptat, jak se vůbec rýže vyvíjela během těch století? Byla vždy taková, jak dnes (loupaná,bílá)?
Díky moc za odpověď.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama